показ фільмів і дискусія

Food for Profit

reż. Pablo D'Ambrosi & Giulia Innocenzi, Włochy 2024, 90'

Przebój kinowy we Włoszech, Food for Profit, to pierwszy pełnometrażowy dokument ujawniający powiązania między przemysłem mięsnym, lobbingiem a światem polityki.

 

Film powstał w wyniku pięcioletniego śledztwa, które odkrywa, jak Europa przekazuje setki miliardów euro z pieniędzy podatników na rzecz ferm przemysłowych miejsc, gdzie zwierzęta zaznają niewyobrażalnych cierpień, środowisko ulega degradacji, a ryzyko przyszłych pandemii rośnie.

 

Giulia Innocenzi i Pablo D’Ambrosi, łącząc wnikliwy styl dziennikarski z kinowym podejściem, zabierają widzów w otwierającą oczy, choć wstrząsającą podróż przez Europę. W filmie skonfrontowano rolników, przedstawicieli korporacji i polityków, odsłaniając kulisy pozornie wzorcowej europejskiej produkcji mięsa i nabiału. Zespół śledczy zdołał przeniknąć do ferm w wielu krajach, w tym w Polsce, ukazując prawdziwe oblicze przemysłu. Jednocześnie podstawiony lobbysta zyskał dostęp do najwyższych kręgów władzy w Brukseli, ujawniając szokujące informacje.

 

Po pokazie zapraszamy na dyskusję z reżyserem Pablem D'Ambrosi oraz zaproszonymi specjalistami: Katarzyną Miśkiewicz, dr Jarosławem Urbańskim oraz Bartoszem Zającem. Spotkanie moderować będzie Antoni Lorenc, który od wielu lat działa na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt hodowlanych w stowarzyszeniu Otwarte Klatki, jest także przedstawicielem Koalicji Stop Fermom Przemysłowym.

 

Pablo D'Ambrosi   reżyser, scenarzysta, montażysta filmu Food for Profit jest brytyjsko-włoskim filmowcem. Od 2008 roku zajmuje się filmami dokumentalnymi. Pracował nad dokumentami muzycznymi dla takich artystów jak The Rolling Stones, Paul McCartney, Adele, The Clash. Ma bogate doświadczenie w pracy z ukrytą kamerą oraz w tworzeniu dokumentów śledczych, zdobyte podczas realizacji prestiżowych programów BBC, Panorama i This World, które uhonorowano nagrodą Prix Europa dla najlepszego dokumentu publicystycznego.

 

Katarzyna Miśkiewicz  od czterech lat związana ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki, obecnie pracuje jako menadżerka ds. kampanii dobrostanowych. Na co dzień zajmuje się komunikacją z biznesem, szczególnie sieciami handlu detalicznego, prowadząc dialog na rzecz poprawy warunków chowu kurczaków hodowanych na mięso i kur niosek. Zajmuje się też koordynacją działań społecznych, promujących pozytywne postawy wobec zwierząt i edukujących na temat praktyk, jakie stosowane są w chowie przemysłowym kur.

 

dr Jarosław Urbański  socjolog, badacz w ZOBSiE (Zachodnim Ośrodku Badań Społeczno-Ekonomicznych). Autor kilku kluczowych raportów na temat społeczno-ekonomicznych i środowiskowych skutków przemysłowego chowu zwierząt w Polsce. Specjalista w zakresie konfliktów na obszarach wiejskich, koncentracji gruntów oraz  eksternalizowanych kosztów (kosztów ponoszonych przez społeczeństwo lub inne podmioty, a nie firmę, która je generuje) produkcji zwierzęcej.

 

Bartosz Zając  specjalista ds. kampanii społecznych w organizacji Otwarte Klatki.  Koordynator Koalicji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym. Wspiera działania osób protestujących przeciwko budowie ogromnych ferm blisko ich domów.

 

  • Język

    • angielski, włoski, hiszpański

    • napisy polskie

    •  

  • Bilety

    • Tani poniedziałek:

      • normalny i ulgowy 14 zł

      • z kartą widza  12 zł

    • Od wtorku do piątku:

      • normalny 18 zł

      • ulgowy 16 zł

      • z kartą widza  12 zł

    • Sobota i niedziela:

      • normalny 19 zł

      • ulgowy 17 zł

      • z kartą widza  12 zł

12/09/2025
20:00
Food for Profit