Food for Profit
Przebój kinowy we Włoszech, Food for Profit, to pierwszy pełnometrażowy dokument ujawniający powiązania między przemysłem mięsnym, lobbingiem a światem polityki.
Film powstał w wyniku pięcioletniego śledztwa, które odkrywa, jak Europa przekazuje setki miliardów euro z pieniędzy podatników na rzecz ferm przemysłowych – miejsc, gdzie zwierzęta zaznają niewyobrażalnych cierpień, środowisko ulega degradacji, a ryzyko przyszłych pandemii rośnie.
Giulia Innocenzi i Pablo D’Ambrosi, łącząc wnikliwy styl dziennikarski z kinowym podejściem, zabierają widzów w otwierającą oczy, choć wstrząsającą podróż przez Europę. W filmie skonfrontowano rolników, przedstawicieli korporacji i polityków, odsłaniając kulisy pozornie wzorcowej europejskiej produkcji mięsa i nabiału. Zespół śledczy zdołał przeniknąć do ferm w wielu krajach, w tym w Polsce, ukazując prawdziwe oblicze przemysłu. Jednocześnie podstawiony lobbysta zyskał dostęp do najwyższych kręgów władzy w Brukseli, ujawniając szokujące informacje.
Po pokazie zapraszamy na dyskusję z reżyserem Pablem D'Ambrosi oraz zaproszonymi specjalistami: Katarzyną Miśkiewicz, dr Jarosławem Urbańskim oraz Bartoszem Zającem. Spotkanie moderować będzie Antoni Lorenc, który od wielu lat działa na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt hodowlanych w stowarzyszeniu Otwarte Klatki, jest także przedstawicielem Koalicji Stop Fermom Przemysłowym.
Pablo D'Ambrosi – reżyser, scenarzysta, montażysta filmu Food for Profit jest brytyjsko-włoskim filmowcem. Od 2008 roku zajmuje się filmami dokumentalnymi. Pracował nad dokumentami muzycznymi dla takich artystów jak The Rolling Stones, Paul McCartney, Adele, The Clash. Ma bogate doświadczenie w pracy z ukrytą kamerą oraz w tworzeniu dokumentów śledczych, zdobyte podczas realizacji prestiżowych programów BBC, Panorama i This World, które uhonorowano nagrodą Prix Europa dla najlepszego dokumentu publicystycznego.
Katarzyna Miśkiewicz – od czterech lat związana ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki, obecnie pracuje jako menadżerka ds. kampanii dobrostanowych. Na co dzień zajmuje się komunikacją z biznesem, szczególnie sieciami handlu detalicznego, prowadząc dialog na rzecz poprawy warunków chowu kurczaków hodowanych na mięso i kur niosek. Zajmuje się też koordynacją działań społecznych, promujących pozytywne postawy wobec zwierząt i edukujących na temat praktyk, jakie stosowane są w chowie przemysłowym kur.
dr Jarosław Urbański – socjolog, badacz w ZOBSiE (Zachodnim Ośrodku Badań Społeczno-Ekonomicznych). Autor kilku kluczowych raportów na temat społeczno-ekonomicznych i środowiskowych skutków przemysłowego chowu zwierząt w Polsce. Specjalista w zakresie konfliktów na obszarach wiejskich, koncentracji gruntów oraz eksternalizowanych kosztów (kosztów ponoszonych przez społeczeństwo lub inne podmioty, a nie firmę, która je generuje) produkcji zwierzęcej.
Bartosz Zając – specjalista ds. kampanii społecznych w organizacji Otwarte Klatki. Koordynator Koalicji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym. Wspiera działania osób protestujących przeciwko budowie ogromnych ferm blisko ich domów.