01/12/2019
pokaz specjalny

Zielona pożywka + poczęstunek przygotowany przez Karolinę Brzuzan

[Soylent Green], reż. Richard Fleischer, USA 1973, 97'

  • Na zakończenie przeglądu Koniec przyjęcia zapraszamy na pokaz filmu Zielona pożywka oraz poczęstunek – przekąski przygotowane przez Karolinę Brzuzan, a po nich dyskusję Głód, kino, polityka z udziałem artystki i specjalnych gości.
  •  
  • Zielona pożywka 
  • [Soylent Green], reż. Richard Fleischer, USA 1973, 97' 

    • Klasyczna pozycja ekologiczno-apokaliptycznego kina science fiction lat 70., ze słynnym kulinarnym twistem, który cieszy i straszy do dziś. Znajdujemy się w niedalekiej przyszłości, w ponurym i koszmarnie przeludnionym świecie przypominającym zardzewiałą konserwę. Naturalne pokłady żywności zostały wyczerpane już dawno, a ludzkość przyzwyczaiła się do syntetycznej pożywki koloru zielonego. Taśmowo produkowane syntetyczne kostki kryją w sobie jednak szczególną tajemnicę... Zielona pożywka to film, po którym słowo recykling nabiera nowego smaku! 

    •  

  • Karolina Brzuzan 

    • artystka wizualna. Studiowała rzeźbę w pracowniach Mirosława Bałki, Jana Berdyszaka oraz Erwina Wurma. Jest autorką projektu Głodowa książka kucharska, zbioru przepisów kulinarnych tworzonych i stosowanych w sytuacjach skrajnych niedoborów żywności. Celem pracy jest przyjrzenie się aktualnym ekonomiczno-politycznym przyczynom zjawiska głodu, a punktem wyjścia to, co ogromna część ludzkości kładzie sobie codziennie na talerz. Rekonstruując smaki i zapachy, które czują ludzie toczący codzienną walkę z głodem, artystka stara się znaleźć odpowiedź na pytanie o powody ukształtowania się tak specyficznego jadłospisu. Mimo że jesteśmy w stanie wyprodukować dość żywności, by zaspokoić potrzeby wszystkich ludzi, wskutek wielu decyzji politycznych (czasami na pozór nie powiązanych z kwestią żywienia) jedna trzecia ludzkości cierpi niedożywienie, a następna jedna trzecia głód. Wydaje się zatem, że losy całych narodów zależą od ich kulinarnej kreatywności oraz przekazywanej sobie nawzajem wiedzy o tym, jak przygotować posiłki z produktów pozornie nie nadających się do spożycia.

  • Ostatnie wystawy Karoliny Brzuzan to Pomnikomomania w ramach festiwalu Warszawa w Budowie, Muzeum Sztuki Nowoczesnej (2019); Uśpieni sytością w ramach Festiwalu Przemiany, Centrum Nauki Kopernik (2019); Kochi-Muziris Biennale (2017); Szalona Galeria, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (2016); Le livre de cuisine des affamés, Teatr La Phenix, Valenciennes (2016); NOMA, Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, Warszawa; Cookbook głodny, Alternativa – Vernucularity, Instytut Sztuki Wyspa, Gdańsk; Le Livre de cuisines des affamés, festiwal Chantiers d’Europe, Teatr de la Ville, Paryż (trzy ostatnie 2015). Odbyła rezydencje artystyczne w Gasworks Gallery w Londynie (2016), La Chambre d’eau w Le Favril (2016), Cité international des arts w Paryżu (2015), Center for Contemporary Art Futura w Pradze (2011). W 2010 została wyróżniona nagrodą główną podczas 7. edycji konkursu Samsung Art Master. Dwukrotna stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

 

Sprzedaż zakończona
  • Język
    • angielski
    • napisy polskie
    •  
  • Bilety
    • 16 zł normalny
    • 14 zł ulgowy
    • 10 zł z kartą widza
01/12/2019
17:00