03/11/2024
warsztaty

{Wspólna kuchnia}: Kvas z grzybami

03/11/2024 o 12:00
Warsztaty kulinarne z kolektywem GALAS oraz gościniami i gośćmi z doświadczeniem przymusowej migracji

Razem z kolektywem GALAS (rezydentami projektu Wspólne pole) oraz Fundacją Małgosi Braunek Bądź zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy wspólne doświadczenie przymusowej migracji.

{Wspólna kuchnia} to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by  ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią  o przetrwaniu i oporze.

Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.

Podczas czwartego wydarzenia spotkamy się z Aliaksandrą i przygotujemy białoruską zupę kwas.

Mam na imię Aliaksandra, jestem uchodźczynią z Białorusi. W Białorusi byłam bibliotekarką i prowadziłam bloga, na którym opowiadałam historię mojej wsi Wielemicze. Po protestach w 2020 roku zostałam zwolniona z pracy i doświadczyłam prześladowan. Nie czułam się bezpiecznie, więc opuściłam kraj. W Polsce mieszkam już czwarty rok. Zajmuję się tu własnym projektem kulturalnym Zhyveteka, dotyczącym białoruskiej literatury, nadal prowadzę bloga o Wielemiczach. Pracuję w organizacji dziennikarskiej (z przyczyn bezpieczeństwa nie mogę podać jej nazwy). 

Na warsztaty wybrałam tradycyjną potrawę kvas z grzybami. To proste i pyszne danie, które podaję się jako zwykły posiłek, na Dziady podaje się je wieczorem razem z kaszą. 

Wydarzenie {Wspólna kuchnia} powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztofa Nowińskiego. 

Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: info@u-jazdowski.pl 

Wstęp na wydarzenie w roli słuchacza, bez udziału w gotowaniu, jest wolny.

Czas trwania ok. 3 godzin 
Liczba uczestników: 15 osób 

Wydarzenie w języku polskim.

Następne wydarzenia z cyklu {Wspólna kuchnia}: 

17/11/2024 
01/12/2024 otwarte spotkanie podsumowujące projekt 

 

Fot. Artur Motolyanets

03/11/2024
12:00