rezydencja: czerwiec–lipiec 2018

Kadija de Paula (Brazylia/Kanada)

Kadija de Paula

łączy kulinaria, tekst i performans, by stwarzać sytuacje kwestionujące wartość pracy, zasobów i zwyczajów społecznych. Jej wyjściową specjalizacją jest zarządzanie kulturą. Dziś działa często we współpracy z innymi artystami, by prowadzić krytykę instytucjonalną poprzez alternatywne samoorganizowane eksperymenty ekonomiczne podważające granice życia i sztuki. Posiada międzynarodowy tytuł MBA w zakresie Administracji Sztuką uzyskany w Schulich School of Business na York University w Toronto oraz licencjat sztuk pięknych w zakresie fotografii zdobyty na Uniwersytecie OCAD, także w Toronto. Była pośredniczką i mediatorką residencias_en_red [iberoamérica] – platformy rezydencji artystycznych działającej na terenie Ameryki Łacińskiej i Hiszpanii. Pracowała także jako konsultantka UNESCO ds. sztuk wizualnych, w tym samym czasie wyrabiając tonę ciasta w pizzerii Ferro & Farinha w Rio de Janeiro. De Paula występowała w roli zarówno autorki, jak i redaktorki niezależnych publikacji ukazujących się drukiem. Była także współtłumaczką książki Anarchist Doctrine Accessible to All José Oiticiki wydanej przez WORD+MOIST PRESS Livorno. Kadija prezentowała wyniki swoich badań, performanse oraz prace wizualne na seminariach, wystawach i happeningach, m.in. w Sesc São Paulo; Q21 MuseumsQuartier (Wiedeń); Wachauarena Melk; na 32. Biennale Sztuki w São Paulo; w madryckim MATADERO; Villa Romana (Florencja); Jan van Eyck Academie (Maastricht); Casa Daros (Rio de Janeiro); United Nations University (Tokio); ArteBA oraz MAM (Medellín). W roku 2018 została laureatką konkursu Instytutu Francuskiego, zyskując tym samym prawo do odbycia (we współpracy z Chico Tognim) pobytu rezydenckiego w Cité Internationale des Arts w Paryżu.

https://kadijadepaula.hotglue.me/

Rezydencję finansuje Miasto Stołeczne Warszawa.