11/08/2018
edukacja
{Jak smakuje sztuka?}
Warsztaty dla rodzin z dziećmi w wieku 5–10 lat
-
Trawić uchem, wąchać okiem
- Ośmielimy się brać kolory na ząb i na języki: zrobimy abstrakcję z mleka, ubrudzimy ręce, ślepo uwierzymy w smaki barw, wymyślimy nowe słowa i tyle się dowiemy, co zjemy. Będzie to warsztat oparty na zjawisku synestezji łączący doświadczenie dotyku, smaku, zapachu, słuchu, wzroku i przekraczaniu ich granic…
- Prowadzenie
- Anna Królikiewicz – profesor Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, dyplom na Wydziale Malarstwa ASP Gdańsk w 1993 roku, doktorat w roku 2000 r. Obecnie, po uzyskaniu w 2010 roku tytułu doktora habilitowanego, prowadzi Czwartą Pracownię Rysunku na Uczelni.
- W latach 2001-2003 uczyła w kilku pracowniach na wydziałach Sztuki i Projektowania Graficznego Bilkent University w Ankarze. Oddana monumentalnemu rysunkowi i instalacji, zdarza się, że pisze. Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w kilkudziesięciu wystawach zbiorowych w kraju i zagranicą, swoje prace pokazywała m. in. w Nowym Yorku, Istambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, sali jadalnej zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze. Laureatka nagród za osiągnięcia artystyczne i pedagogiczne, stypendystka miasta Sopot. Zajmują ją obszary związane z szeroko pojętą fizycznością ciała i kruchością pamięci, ostatnie prace dotykają zagadnień z fizjologii smaku i synestezji.
Dziś w U–jazdowskim