{Wspólna kuchnia}: Manzari
Warsztaty kulinarne z kolektywem GALAS oraz gościniami i gośćmi z doświadczeniem przymusowej migracji
Razem z kolektywem GALAS (rezydentami projektu Wspólne pole) oraz Fundacją Małgosi Braunek Bądź zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy wspólne doświadczenie przymusowej migracji.
{Wspólna kuchnia} to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią o przetrwaniu i oporze.
Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.
Podczas trzeciego wydarzenia spotkamy się z Panią Lubov i przygotujemy wspólnie ukraińskie danie manzari.
Pani Lubov jest nauczycielką szkoły podstawowej z Kijowa i matką Vlada, jednego ze współtwórców Kolektywu GALAS.
Kiedy rozpoczęła się pełnoskalowa inwazja Rosji na Ukrainę, a rosyjska armia zbliżała się niebezpiecznie blisko Kijowa, pani Lubov i jej mąż podjęli trudną decyzję o ucieczce do Warszawy, gdzie mieszkali przez siedem miesięcy, zanim postanowili wrócić do domu.
Inicjatywa Wspólna Kuchnia rozpoczęła się trzy lata temu, a Pani Lubov była jej pierwszą uczestniczką. Od tego czasu, wraz z Kolektywem GALAS, dzieli się kulinarnymi tradycjami Ukrainy z warszawską społecznością, gotując różnorodne ukraińskie potrawy. Jej wkład był ważny dla rozwoju i sukcesu inicjatywy.
Podczas warsztatów Pani Lubov przygotuje swoje popisowe danie, manzari – przepis z regionu Podole w Ukrainie, spersonalizowany przez nią i jej męża. Manzari to ukochane danie rodzinne, które zawsze gotuje dla gości i, co najważniejsze, dla swojej rodziny, gdy spotykają się ponownie po rozłące. Jest to również zawsze pierwszy posiłek, który przygotowuje dla swojego syna, gdy odwiedza go w Warszawie.
Wydarzenie {Wspólna kuchnia} powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztofa Nowińskiego.