29/09/2024
warsztaty

Wspólna kuchnia: Burani Badnjan 

29/09/2024 o 12:00
Warsztaty kulinarne z kolektywem GALAS i gośćmi z doświadczeniem przymusowej migracji

Razem z kolektywem GALAS (rezydentami projektu Wspólne pole) oraz Fundacją Małgosi Braunek Bądź zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy wspólne doświadczenie przymusowej migracji.

Wspólna kuchnia to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by  ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią  o przetrwaniu i oporze.

Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.

 

Podczas pierwszego wydarzenia spotkamy się z Amsal Faizi i przygotujemy wspólnie afgańska wegetariańska potrawę Burani Badnjan. 

 

Amsal Faizi:
„Studiowałam nauki polityczne i stosunki międzynarodowe w Afganistanie i pracowałam jako asystentka nauczyciela w afgańskiej szkole Turk. Ale po nadejściu talibów nie mogłam kontynuować studiów. Przyjechałam do Polski prawie 3 lata temu i byłam w obozie dla uchodźców przez dwa miesiące. Potem przeprowadziłam się do nowego miejsca z moim bratem i zaczęłam pracować w miejscu, które wspierało uchodźców (Baza Inclusive), a po pewnym czasie rozpoczęłam studia na Uniwersytecie SWPS, studiowałam zarządzanie i przywództwo, ale teraz skończyłam studia.

Danie, które chcę zrobić, to Burani Badnjan (برانی بادنجان), czyli Bakłażan Borani, znany również jako Borani Badenjan, to pyszna i popularna afgańska przystawka. Składa się z pieczonego lub smażonego bakłażana, połączonego z kremowym jogurtem i doprawionego aromatycznymi ziołami i przyprawami. Danie jest podawane na ciepło lub w temperaturze pokojowej, dzięki czemu jest orzeźwiającym dodatkiem do posiłku. Danie przypomina mi o moim rodzinnym kraju, w którym przygotowywałam je zwykle dla mojej rodziny lub gdy zapraszaliśmy gości do naszego domu. W Afganistanie ludzie przygotowują różne rodzaje tradycyjnych potraw, gdy są goście, a Borani Badmejan zalicza się również do nich."

Wydarzenie Wspólna kuchnia powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztofa Nowińskiego.

Projekt realizowany przy wsparciu

Następne wydarzenia z cyklu Wspólna kuchnia

13/10/2024 
27/10/2024 
03/11/2024 
17/11/2024 
01/12/2024 – otwarte spotkanie podsumowujące projekt 

Wstęp bezpłatny. Zapisy mailowo pod adresem: 
info@u-jazdowski.pl 

Czas trwania – ok. 3 godzin 
Liczba uczestników: 15 osób 

29/09/2024
12:00