{Wspólna kuchnia}: Burani Badnjan
Warsztaty kulinarne z kolektywem GALAS i gośćmi z doświadczeniem przymusowej migracji
Razem z kolektywem GALAS (rezydentami projektu Wspólne pole) oraz Fundacją Małgosi Braunek Bądź zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy wspólne doświadczenie przymusowej migracji.
{Wspólna kuchnia} to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią o przetrwaniu i oporze.
Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.
Podczas pierwszego wydarzenia spotkamy się z Amsal Faizi i przygotujemy wspólnie afgańska wegetariańska potrawę Burani Badnjan.
Amsal Faizi:
„Studiowałam nauki polityczne i stosunki międzynarodowe w Afganistanie i pracowałam jako asystentka nauczyciela w afgańskiej szkole Turk. Ale po nadejściu talibów nie mogłam kontynuować studiów. Przyjechałam do Polski prawie 3 lata temu i byłam w obozie dla uchodźców przez dwa miesiące. Potem przeprowadziłam się do nowego miejsca z moim bratem i zaczęłam pracować w miejscu, które wspierało uchodźców (Baza Inclusive), a po pewnym czasie rozpoczęłam studia na Uniwersytecie SWPS, studiowałam zarządzanie i przywództwo, ale teraz skończyłam studia.
Danie, które chcę zrobić, to Burani Badnjan (برانی بادنجان), czyli Bakłażan Borani, znany również jako Borani Badenjan, to pyszna i popularna afgańska przystawka. Składa się z pieczonego lub smażonego bakłażana, połączonego z kremowym jogurtem i doprawionego aromatycznymi ziołami i przyprawami. Danie jest podawane na ciepło lub w temperaturze pokojowej, dzięki czemu jest orzeźwiającym dodatkiem do posiłku. Danie przypomina mi o moim rodzinnym kraju, w którym przygotowywałam je zwykle dla mojej rodziny lub gdy zapraszaliśmy gości do naszego domu. W Afganistanie ludzie przygotowują różne rodzaje tradycyjnych potraw, gdy są goście, a Borani Badmejan zalicza się również do nich."
Wydarzenie Wspólna kuchnia powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztofa Nowińskiego.
Fot. Artur Motolyanets