Juliette Delventhal (USA)
Juliettte Delventhal
jest pierwszą rezydentką szefową kuchni (chef-in-residence). Z wykształcenia jest antropologiem kultury, od 2004 roku zajmuje się profesjonalnie gotowaniem, kształcąc się i dzieląc swoimi umiejętnościami w USA i w Europie. W latach 2007–2008 była szefową kuchni Headlands Center for the Arts, Sausalito, California. Mieszka i pracuje w San Francisco.
Zgodnie z duchem ruchu Slow Food, głoszącym że każde miejsce posiada bogatą lokalną kulturę jedzenia pozostającą w harmonii ze środowiskiem naturalnym, Juliette Delventhal pragnie zapoznać się z kulturą jedzenia w Polsce – w szczególności w Warszawie – i pozwolić by to doświadczenie wpłynęło na jej gotowanie. W ramach swojej rezydencji Juliette planuje odwiedzić miejscowe targowiska oferujące żywność organiczną, nawiązać kontakt z lokalnymi producentami żywności i rolnikami prowadzącymi uprawy ekologiczne, oraz kucharzami. Jednocześnie pragnie dzielić się swoją własną wiedzą i doświadczeniem w ramach warsztatów i sesji wspólnego gotowania. Tak jak ma to w zwyczaju, jej kuchnia będzie otwarta dla – i zależna od – każdego, kto zechce założyć fartuch i zabrać się do pracy. Nagrodą będą owoce ich wspólnej pracy.
„Wierzę, że moja własna kuchnia zostanie głęboko odmieniona przez to doświadczenie. Miałam przywilej podróżować do wielu miejsc i każde z nich, wraz ze swoimi lokalnymi smakami, odcisnęło ślad na moim sposobie gotowania. Z niecierpliwością czekam na możliwość gotowania i wspólnego jedzenia ze społecznością skupioną wokół CSW. Chciałabym spełnić moje marzenie o dużym, długim stole w cieniu drzew oraz zbudowaniu i korzystaniu z prostej kuchni na świeżym powietrzu.” – mówi Juliette Delventhal.
- Kuratorka rezydencji
- Marianna Dobkowska