rezydencja: czerwiec–sierpień 2012
Juliette Delventhal i Paweł Kruk (USA/Polska)
-
Juliette Delventhal
- pierwsza szefowa kuchni rezydentka (chef-in-residence) Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski (2011). Z wykształcenia jest antropologiem kultury. Od 2004 roku zajmuje się profesjonalnie gotowaniem, kształcąc się i dzieląc się swoimi umiejętnościami w USA i w Europie. Od 2007 do 2009 była szefem kuchni w Centrum Headlands for the Arts, Sausalito w Kalifornii. Pracowała w różnych kuchniach, w tym Chez Panisse w Berkeley oraz The American Academy w Rzymie, jest także instruktorką gotowania dla dzieci i dorosłych. Mieszka i pracuje w San Francisco.
-
Paweł Kruk
- artysta wizualny, performer i artysta wideo. Był uczestnikiem Advanced Art Course prowadzonego przez Marinę Abramovic w Fondazione Antonio Ratti w Como, a także rezdydentem w CCA Kitakiushu w Japonii oraz Headlands for the Arts, Sausalito w Kalifornii, gdzie poznał Juliette Delventhal. W 2008 roku przeniósł się z Warszawy do San Francisco. Jest finalistą nagrody SECA przyznawanej przez SFMoMA. W 2010 roku otrzymał rezydenturę w Rijksakademie van Beeldende kunsten w Amsterdamie.