Juliette Delventhal i Paweł Kruk
We’re Like Gardens
Podczas trzymiesięcznej rezydencji w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski Juliette Delventhal – szefowa kuchni z San Francisco i Paweł Kruk – polski artysta realizują projekt We’re Like Gardens. Centralnym punktem ich przedsięwzięcia jest ogród warzywny i ziołowy na wschodniej ścianie budynku Laboratorium obok Zamku Ujazdowskiego.
Niewykorzystana dotąd powierzchnia, posiadająca optymalne warunki nasłonecznienia dla założenia ogrodu, stanie się źródłem odnawialnej i uprawianej przez lokalne środowisko żywności. Koncepcja ogrodu, wykorzystująca idee permakultury, nawiązuje zarówno do tradycyjnych ogrodów kuchennych, jak również do współczesnych praktyk ogrodnictwa miejskiego. Ogród Delventhal i Kruka jest próbą przetestowania możliwości ogrodu miejskiego w kontekście otoczenia Zamku Ujazdowskiego, parkowego terenu o charakterze publicznym. Do współtworzenia i korzystania z plonów ogrodu zaproszona zostanie społeczność lokalna – artyści, rezydenci i pracownicy Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski oraz Instytutu Teatralnego.
Modelowy ogród jest jedną z możliwych propozycji alternatywnego zagospodarowania niewykorzystanych terenów miejskich. Jest także miejscem integracji lokalnej społeczności wokół wspólnej pracy i cieszenia się jej plonami. Ogród jest także punktem wyjścia do organizacji warsztatów związanych z miejskim ogrodnictwem i permakulturą, a także sesji kulinarnych, nieformalnych spotkań, dyskusji i innych spontanicznych wydarzeń.
Ogród budowany jest we współpracy ze specjalistami w dziedzinie permakultury Robertem Błaszczykiem i Tomaszem Kawką współtworzącymi grupę „Trawnik to nie wszystko”.
We’re Like Gardens jest elementem realizowanego przez Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski letniego projektu interdyscyplinarnego Zielony Jazdów.