27/02/2018
Bieda król
Festiwal Nowe Epifanie
-
Czy obierki mogą być przydatne w kuchni? Jak sprawić, by mało dotąd cenione produkty zaczęły odgrywać główną rolę w naszym jadłospisie? Tymi kwestiami zajmą się biesiadnicy uczty Bieda król, którą przygotuje Monika Kucia.
- Wielki Post jest czasem produktów biednych, odrzuconych, jak obierki, warzywa korzeniowe, a także tego, co ukiszone czy ususzone. Królewskim jabłkiem może być pomarszczony seler, a z dziko rosnących roślin mogą powstać eliksiry i nalewki dające pokrzepienie całą zimę.
- Ucztę Bieda król przygotuje szef kuchni Michał Czekajło (członek kolektywu Food Think Tank), który w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu prowadzi kuchnię według filozofii Zero Waste. Wraz z dr inż. Witoldem Pietrzakiem z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyhodują na ucztę jadalne grzyby strzępkowe. A finałowy tort zostanie podany na porcelanie Alicji Patanowskiej, która w swoich pracach wykorzystuje odpady z fabryki Kristoff.
-
- Wydarzenie odbywa się w ramach IX edycji Festiwalu Nowe Epifanie 2018.
- Festiwal Nowe Epifanie to warszawski interdyscyplinarny festiwal wielkopostny, którego podstawowym celem jest poszukiwanie nowych, współczesnych epifanii piękna oraz inicjowanie twórczego dialogu artystów z tradycyjną sztuką religijną w duchu Listu do artystów Jana Pawła II. Organizatorem festiwalu jest Centrum Myśli Jana Pawła II w Warszawie. Tematem IX edycji festiwalu jest hasło „król”.
Zobacz także
Dziś w U–jazdowskim