{Wspólna kuchnia}: Chaczapuri
Warsztaty kulinarne z kolektywem GALAS i gośćmi z doświadczeniem przymusowej migracji
Razem z kolektywem GALAS (rezydentami projektu Wspólne pole) oraz Fundacją Małgosi Braunek Bądź zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy wspólne doświadczenie przymusowej migracji.
{Wspólna kuchnia} to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią o przetrwaniu i oporze.
Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.
Podczas drugiego wydarzenia spotkamy się z Khedi Alievą i przygotujemy wspólnie czeczeńską wersję chaczapuri.
Khedi Alieva jest aktywistką, animatorką społeczną. Pochodzi z Iczkerii (Czeczenia), w Polsce przebywa od 2013 roku. Ukończyła Państwowy Uniwersytet w Groznym na wydziałach pedagogiki i prawa, jest członkinią Rady Imigrantów i Imigrantek w Gdańsku. Prezeska Fundacji Kobiety Wędrowne i kierowniczka Bistro-Sklepu Kuchnia Kobiet Wędrownych.
„Chaczapuri to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych dań kuchni gruzińskiej, które od wieków cieszy się popularnością nie tylko w Sakartwelo (Gruzji), ale także w innych krajach Kaukazu. Nazwa chaczapuri pochodzi od dwóch słów: „chaczo”, co w języku gruzińskim oznacza „ser” oraz „puri”, czyli „chleb”. Jest to więc dosłownie „chleb z serem”, choć jego forma i skład mogą się różnić w zależności od regionu. Chaczapuri, choć jest przede wszystkim związane z Gruzją, od wieków cieszy się popularnością na całym Kaukazie, w tym również w Czeczenii. Region ten, bogaty w swoją własną kulturę i tradycje kulinarne, czerpał inspiracje z sąsiednich krajów, a gruzińskie chaczapuri stało się jednym z dań powszechnie przygotowywanych w wielu czeczeńskich domach. Wspólne korzenie kulturowe Kaukazu sprawiły, że chaczapuri zyskało miejsce w kuchni czeczeńskiej, gdzie serwowane jest podczas rodzinnych spotkań oraz świątecznych uczt. Dla Czeczenek i Czeczenów, którzy musieli opuścić swoje domy, kuchnia – w tym przygotowywanie chaczapuri – stała się jednym z narzędzi podtrzymywania więzi z ojczyzną i jej dziedzictwem”.
W przypadku dobrej pogody warsztaty odbędą się przy piecu w parku przed Zamkiem Ujazdowskim. Prosimy o zabranie ubrań stosownych do warunków atmosferycznych.
Wydarzenie {Wspólna kuchnia} powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztofa Nowińskiego.