20/11-01/12/2019
przegląd filmowy

Koniec przyjęcia

Czym jest wegańskie podejście do obrazu? Czy kino można pożerać etycznie? Tematem przeglądu filmowego Koniec przyjęcia w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski są związki kina i jedzenia.

Relacje kultury filmowej i kulinarnej są bardzo rozległe. To nie tylko popcorn zjadany podczas seansu w kinie czy coraz popularniejsze przeglądy filmów o jedzeniu. Codzienną praktykę spożywania łączy z kinematografią również przyjemność skopiczna i oralna, a niedobory żywności lub jej nadmiar i jego efekty są jednym z ważniejszych tematów współczesnego kina dokumentalnego.

W listopadzie pokażemy filmy eksperymentalne Chantal Akerman, Krystyny Gryczełowskiej, Kena Paula Rosenthala, Marthy Rosler, Michaela Snowa, Jana Švankmajera, Agnès Vardy, Joyce Wieland, oraz dokumenty Jumany Manny, Lucien Castaing-Taylora i Vérény Paravel, które na różne sposoby dotykają tematyki żywności. Jedzenie staje się w nich soczewką, która skupia współczesne napięcia społeczne i ekonomiczne. Prezentowane w ramach Końca przyjęcia filmy opowiadają m.in. o powiązaniach między kulturą kulinarną a podziałami płciowymi czy głodzie w kontekście globalnych konfliktów.

Koniec przyjęcia to również spotkania i wykłady podejmujące tematykę materialności filmu i pożywienia. W programie znalazły się warsztaty wywoływania taśmy filmowej z użyciem jedzenia, które poprowadzi Dagie Brundert. Wykład o wegańskim kinie wygłosi brytyjska badaczka filmu Anat Pick. Nową pracę przygotowała specjalnie dla Centrum Sztuki Współczesnej artystka Karolina Brzuzan, autorka Głodowej książki kucharskiej. Przegląd zakończy dyskusja z jej udziałem.

Bilety do nabycia w kasie U–jazdowskiego i na stronie www.u-jazdowski.pl/kino. Szczegóły w zakładce Program.

  • Zdjęcie w tle
    • Dagie Brundert
20/11-01/12/2019
Koniec przyjęcia